Podręcznik instalacji i obsługi sprzętu Electrolux Ehf6343fok jest dostępny w wersji drukowanej i online. Zawiera on szczegółowe informacje dotyczące instalacji, pracy i konserwacji urządzenia. Zawiera również instrukcje dotyczące zaprogramowania wszystkich funkcji, w tym szczegóły dotyczące zgodności z innymi urządzeniami. Podręcznik jest podzielony na kilka części, dzięki czemu łatwo jest znaleźć informacje, których szukasz. Możesz również uzyskać pomoc techniczną od firmy Electrolux, jeśli masz jakieś pytania dotyczące obsługi sprzętu.
Ostatnia aktualizacja: Podręcznik instalacji i obsługi sprzętu Electrolux Ehf6343fok
Ruszt służy do pieczenia w naczyniach i formach do ciasta oraz do opiekania pieczeni i innych potraw. Użyj blachy do pieczenia, aby upiec pyszne ciasta lub ciasteczka. Głęboka blacha pomoże uzyskać doskonałe efekty pieczenia ciast i mięs. Można ją także wykorzystać do zbierania kapiącego tłuszczu. com/emea/GUID-D52DB793-A590-40CB-9B34-AB87C018B6AF=1=DEA CTS. svg" alt="Termosonda"/> Dołączona termosonda pozwoli ci uzyskać doskonałe efekty pieczenia. Użyj jej do pomiaru temperatury wewnątrz potraw. com/emea/GUID-9F49B703-41F1-415E-98F6-B41140A8EADE=1=DEA TR. svg" alt="Prowadnice teleskopowe"/> Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze. Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech poziomach oraz do suszenia żywności. Ustawić temperaturę o 20-40°C niższą niż dla funkcji: Górna/dolna grzałka. com/emea/GUID-08A8F4C4-FC80-4E92-A3C9-7587F7C5C47E=1=DC RingFanBottom Omega BF 25pt. svg" alt="Pizza"/> Do wypieku pizzy. Do intensywnego przyrumieniania i pieczenia potraw z chrupiącym spodem. com/emea/GUID-73A7D98A-E292-49A2-943E-590CE1EFBB07=1=DC RingFan LTC Omega BF 25pt. svg" alt="Termoobieg (niska temp. )"/> Do przyrządzania delikatnych, soczystych pieczeni. com/emea/GUID-67F78126-0B45-4DFF-8D6C-571FC69D0B52=2=DC TopBottom2 Omega BF 25pt. svg" alt="Górna/dolna grzałka (Górna/dolna grzałka)"/> Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. com/emea/GUID-F358FFC3-6F29-42E4-B0F5-910CBFB27953=1=DC TopGrillFanBottom Omega BF 25pt. svg" alt="Potrawy mrożone"/> Do przyrządzania produktów gotowych, takich jak frytki, pieczone ziemniaki w ćwiartkach, sajgonki. com/emea/GUID-4B9167FF-1E52-4B33-8B68-C774B1043FFE=1=DC TopGrillFan Omega BF 25pt. svg" alt="Turbo grill"/> Do pieczenia na jednym poziomie większych kawałków mięsa lub drobiu z kością. Funkcja ta umożliwia również przyrządzanie zapiekanek i przyrumienianie potraw. com/emea/GUID-CB17D072-256B-4F59-B13E-331E9BEBD8AD=1=DC Grill Omega BF 25pt. svg" alt="Grill"/> Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba. com/emea/GUID-DBEE0D7C-D5D1-4BBE-B38B-A03A29D90789=1=DC GrillTop Omega BF 25pt. svg" alt="Szybki grill"/> Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i do opiekania pieczywa. com/emea/GUID-962F6F20-EB70-4757-BFF8-5A3EEB2E7D08=1=DC TopBottom Omega BF KeepWarm 25pt. svg" alt="Podtrzymywanie temp. "/> Do utrzymywania temperatury potraw. com/emea/GUID-A35A994A-DCAA-49F1-9830-E89A9330AAFE=1=DC Bottom Omega BF 25pt. svg" alt="Grzałka dolna"/> Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pasteryzowania żywności. com/emea/GUID-7E8E834A-449E-4363-B7B3-364E3F52A0E5=1=DC RingFan Defrost Omega BF 25pt. svg" alt="Rozmrażanie"/> Do rozmrażania żywności (warzyw i owoców). com/emea/GUID-9B61FBB6-6651-4904-A852-42D91930B650=1=DC Fan MFB Omega BF 20pt. svg" alt="Termoobieg wilgotny"/> Do oszczędzania energii podczas pieczenia. com/emea/GUID-862EA458-8ECA-4FF8-8FC1-758522D225F9=1=DC RingFan Steam Omega BF 20pt. svg" alt="Chleb"/> Do wypieku chleba i bułek, które chrupkością, kolorem i połyskiem skórki będą przypominać pieczywo z profesjonalnej piekarni. com/emea/GUID-6218B823-0249-4B86-8CBF-D11336E4D403=1=DC RingFan MFB Steam Omega BF 20pt. svg" alt="Regeneracja"/> Do delikatnego i równomiernego odgrzewania potraw, które pozwala zachować ich smak i aromat, jednocześnie zapobiegając wyschnięciu powierzchni. com/emea/GUID-B8F1A5FD-B422-48B9-BBB9-0D35A428062C=1=DC RingFan Min Omega BF 25pt. svg" alt="Mała wilgotność"/> Do wypieku chleba, pieczenia dużych kawałków mięsa lub podgrzewania potraw schłodzonych i mrożonych. com/emea/GUID-2A1A7B7A-BA5A-437E-A68E-B9687CCCB0B3=1=DC RingFan Med Omega BF 25pt. svg" alt="Duża wilgotność"/> Do potraw o dużej zawartości wody oraz do przyrządzania sosu królewskiego, terrin oraz ryby z wody. com/emea/GUID-6EEDC772-4187-4507-A2BF-C87F1A2EB3F4=1=DC Fan Max Omega BF 25pt. svg" alt="Gotowanie na parze"/> Do warzyw, ryb, ziemniaków, ryżu, makaronów i innych dań specjalnych. Program automatyczny Ulubiony program godz. / min Wskaźnik nagrzewania / Wskaźnik ciepła resztkowego Temperatura Termosonda Minutnik Wskaźnik szuflady na wodę Aby łatwo uruchomić nowe urządzenie, postępuj z zgodnie z poniższymi wskazówkami. Przed pierwszym użyciem Zanim wzniesiesz się na nowy poziom umiejętności kulinarnych, skorzystaj z naszej pomocy w konfiguracji urządzenia. Przed pierwszym użyciem należy podłączyć piekarnik do zasilania, wstępnie go wyczyścić i skonfigurować ustawienia. Rozpocznij korzystanie z piekarnika i akcesoriów od łatwego czyszczenia wstępnego. Upewnić się, że piekarnik ostygł. Nie myć akcesoriów w zmywarce. Skonfiguruj nowy piekarnik odpowiednio do swoich potrzeb. Po podłączeniu piekarnika do zasilania lub wystąpieniu przerwy w zasilaniu konieczne jest przeprowadzenie podstawowej konfiguracji.Ustawianie opcji Twardość wody Aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia parowego, należy ustawić twardość wody odpowiednio do parametrów wody w kranie. Nie umieszczać paska pod bieżącą wodą. Kolory stref reagowania będą w dalszym ciągu się zmieniać. Nie sprawdzać twardości wody po upływie więcej niż minuty od wykonania testu. Uwaga: Jeśli twardość wody przekracza wartości podane w tabeli twardości wody, należy napełniać szufladę wodą butelkowaną. Tabela zakresów twardości wody (dH) z odpowiadającą im zawartością wapnia oraz jakością wody. Przekonaj się, jak łatwo jest umieścić akcesoria w piekarniku. Ostrzeżenie: Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.Wkładanie rusztu Prowadnice umożliwiają płynne wsuwanie rusztu. Wsunąć ruszt między prowadnice blachy na wybranym poziomie piekarnika. Uwaga: Elementy zwiększające bezpieczeństwo: Niewielkie występy w górnej części rusztu zabezpieczają go przed wypadnięciem. Wysoka krawędź zapobiega zsunięciu się naczyń z rusztu.Wkładanie blachy do pieczenia ciasta lub głębokiej blachy Prowadnice pomogą ci płynnie wsunąć blachę do pieczenia lub głęboką blachę. Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy: Wkładanie rusztu z blachą do pieczenia ciasta lub z głęboką blachą Czysto i schludnie. Użyj blachy do pieczenia lub głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika. Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy, a ruszt między prowadnice powyżej. rusztu.Wkładanie rusztu przy użyciu prowadnic teleskopowych Prawdziwa wygoda. Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze. Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsuwaniu się naczyń. UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.Wkładanie głębokiej blachy do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowychRuszt
Blacha do pieczenia ciasta
Głęboka blacha
Termosonda
Prowadnice teleskopowe
Termoobieg
Pizza
Termoobieg (niska temp. )
Górna/dolna grzałka (Górna/dolna grzałka)
Potrawy mrożone
Turbo grill
Grill
Szybki grill
Podtrzymywanie temp.
Grzałka dolna
Rozmrażanie
Termoobieg wilgotny
Chleb
Regeneracja
Mała wilgotność
Duża wilgotność
Gotowanie na parze
Jak zacząć?
Pasek testowy Twardość wody 1 2 3 4
Wkładanie akcesoriówTwardość wody Zawartość wapnia (mmol/l) Zawartość wapnia (mg/l) Klasyfikacja wody Klasa dH 1 0 - 7 0 - 1, 3 0 - 50 Miękka 2 7 - 14 1, 3 - 2, 5 50 - 100 Średnio twarda 3 14 - 21 2, 5 - 3, 8 100 - 150 Twarda 4 ponad 21 ponad 3, 8 ponad 150 Bardzo twarda
- Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
- Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.Wkładanie rusztu z głęboką blachą do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych
Czysto i schludnie. Użyj głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika. Umieść ją wraz z rusztem na prowadnicach teleskopowych, które ułatwiają wkładanie akcesoriów.
- Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
- Umieścić ruszt na głębokiej blasze do pieczenia, tak aby nóżki rusztu były skierowane w dół.
- Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
Tabela menu ustawieńCodzienna eksploatacja
Jaką potrawę chcesz dziś przyrządzić? Znajdź informacje, jak to zrobić.Poruszanie się po menu ustawień
Poznaj wszystkie opcje menu, aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika.
Opis
Wartość do ustawienia
1 WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO
WŁ. /WYŁ.
2 DŹWIĘKI PRZYCISKÓW1
KLIK / SYGNAŁ / WYŁĄCZONE
3 DŹWIĘKI BŁĘDÓW
4 TRYB DEMO
Kod aktywacji: 2468
5 JASNOŚĆ
NISKA / ŚREDNIA / WYSOKA
6 TWARDOŚĆ WODY
1 - 4
7 PRZYPOMINANIE O CZYSZCZ.
8 MENU SERWISOWE
-
9 PRZYWRÓCENIE USTAWIEŃ
TAK / NIEUstawianie funkcji pieczenia
Twój piekarnik może pomóc ci na wiele sposobów. Znajdź najbardziej pomocną funkcję i skorzystaj z niej.
- Włączyć piekarnik.
Na wyświetlaczu pojawi się ustawiona temperatura, symbol oraz numer funkcji pieczenia.
- Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję pieczenia.
Ustawianie odliczania czasu z wykorzystaniem funkcji MinutnikStoper- Nacisnąć lub zaczekać, aż po upływie 5 sekund piekarnik uruchomi się automatycznie.
Uwaga: Jeśli po włączeniu piekarnika nie zostanie ustawiona żadna funkcja pieczenia ani program, piekarnik wyłączy się automatycznie po upływie 20 sekund.Zmiana temperatury
Wybierz idealną temperaturę dla swojej potrawy i delektuj się wspaniałym smakiem.
Nacisnąć lub .
Wartość temperatury zmienia się co 5°C.
Gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i zniknie Wskaźnik nagrzewania.Sprawdzanie temperatury Aktualną temperaturę w piekarniku można sprawdzić, gdy działa funkcja lub program.
- Nacisnąć .
Wyświetlacz wskaże temperaturę w piekarniku.
- Nacisnąć .
Ustawianie funkcji Opóźnienie rozpoczęcia programuPodczas pieczenia z wykorzystaniem funkcji Termosonda można wybrać, jaka temperatura będzie pokazywana na wyświetlaczu. Po podłączeniu Termosonda do gniazda i ustawieniu funkcji piekarnika oraz temperatury, na wyświetlaczu pokazywana jest aktualna temperatura wewnątrz produktu.
Dotknąć kilkakrotnie , aby wyświetlić jedną z trzech wartości temperatury: ustawioną temperaturę wewnątrz produktu, aktualną temperaturę piekarnika lub aktualną temperaturę wewnątrz produktu.Ustawianie czasu pieczenia
Ustawianie funkcji Koniec - Nacisnąć .
Piekarnik wyręczy cię w kontrolowaniu czasu pieczenia.
Stoper wskazuje, jak długo działa piekarnik i uruchamia się natychmiast po rozpoczęciu nagrzewania urządzenia.
Stoper nie ma żadnego wpływu na działanie piekarnika.
Aby wyzerować Stoper, należy nacisnąć jednocześnie i . Na wyświetlaczu pojawi się wskazanie 00:00 i Stoper uruchomi się ponownie.
Uwaga: Stoper nie działa, jeśli ustawiono funkcje Czas i Koniec.Zmiana ustawienia aktualnego czasuGotowanie na parzeKorzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.
Korzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.
Gotowanie na parze wymaga obecności wody w szufladzie na wodę. Pełna szuflada wody wystarcza na około 50 minut. Gdy konieczne jest ponowne napełnienie szuflady, rozlega się sygnał dźwiękowy.
Ostrzeżenie: Zagrożenie pożarem.
Nie wlewać do szuflady na wodę łatwopalnych cieczy ani cieczy zawierających alkohol.
UWAGA: Zagrożenie uszkodzeniem piekarnika.
Używać tylko zimnej wody z kranu. Nie używać wody filtrowanej (demineralizowanej) ani destylowanej. Nie używać innych cieczy.
- Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę, aby ją otworzyć.
- Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
UWAGA: Nie przekraczać maksymalnej pojemności szuflady na wodę. Grozi to wyciekiem wody, jej rozlaniem i uszkodzeniem mebli.
O całkowitym napełnieniu szuflady na wodę informuje sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu.
- Wsunąć szufladę na wodę do pierwotnego położenia.
- Włączyć piekarnik.
- Ustawić funkcję pieczenia parowego i temperaturę.
- Opcjonalnie: ustawić czas pieczenia, korzystając z funkcji Czas lub Koniec.
- Zaczekać do czasu zakończenia pieczenia parowego.
Po około dwóch minutach pojawi się para, a gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Kolejny sygnał dźwiękowy zostanie wyemitowany po upływie ustawionego czasu pieczenia.
UWAGA: Zagrożenie poparzeniem.
Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.
- Wyłączyć piekarnik.
Jeśli użyto funkcji Koniec, piekarnik wyłączy się samoczynnie.
- Po zakończeniu pieczenia parowego opróżnić szufladę na wodę.
Zapoznać się z informacjami dotyczącymi opróżniania szuflady na wodę.
Zachować ostrożność podczas opróżniania szuflady na wodę. Piekarnik może być gorący.
- Po ostygnięciu piekarnika wytrzeć dno komory, aby usunąć skroploną parę wodną.
- Pozostawić w pełni otwarte drzwi piekarnika, aby umożliwić jego wyschnięcie.
Można przyspieszyć schnięcie piekarnika. Zamknąć drzwi urządzenia, wybrać Funkcje pieczenia > Termoobieg i nagrzać piekarnik do temperatury 150°C na około 15 minut.Gotowanie z wykorzystaniem funkcji Gotowanie na parze
Przyrządzaj wszystkie rodzaje potraw – świeże lub mrożone. Używaj tej funkcji do gotowania, podgrzewania, rozmrażania lub blanszowania warzyw, mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kaszy manny i jajek.
Można jednocześnie gotować potrawy o podobnym czasie gotowania. Użyć maksymalnej wymaganej ilości wody. - Użyć drugiego poziomu piekarnika.
- W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić temperaturę 99°C (jeśli nie wskazano inaczej).
UWAGA: Upewnić się, że szuflada na wodę nie jest pusta.
Ostrzeżenie: Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.Łączenie działania funkcji Turbo grill i Gotowanie na parze
Przyrządzaj jednocześnie mięso, warzywa i dodatki.
- Włączyć piekarnik.
- Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Turbo grill i ustawić odpowiedni czas i temperaturę do pieczenia mięsa.
- Umieścić w piekarniku przygotowane warzywa i dodatki.
- Schłodzić piekarnik do temperatury około 90°C.
Uchylić na pierwsze 15 minut drzwi piekarnika do pierwszego położenia otwarcia.
- Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze i ustawić odpowiedni czas i temperaturę.
- Gotować razem wszystkie potrawy, aż będą gotowe.Sterylizacja naczyń z wykorzystaniem funkcji Gotowanie na parze
Sposób na łatwą sterylizację. Wykorzystaj piekarnik do sterylizacji butelek do karmienia dziecka lub innych naczyń.
- Umieścić czyste naczynia do góry dnem, na środku rusztu, na pierwszym poziomie piekarnika.
- Napełnić szufladę na wodę zimną wodą z kranu do maksymalnego poziomu.
Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.- W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić czas na 40 minut.Użycie funkcji TermosondaTermosonda pomaga w bardzo precyzyjnym pieczeniu potraw.
Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy. Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę, piekarnik wyłącza się.
UWAGA: Należy używać Termosonda dostarczonej wraz z urządzeniem oraz oryginalnych części zamiennych.
Korzystanie z Termosonda wymaga ustawienia dwóch wartości temperatury:
- temperatury piekarnika (co najmniej 120°C);
- temperatury wewnątrz produktu.
Piekarnik obliczy przybliżony czas zakończenia pieczenia. Zależy on od wielkości potrawy, ustawionej funkcji pieczenia oraz ustawionej temperatury.
Umieszczenie wtyczki Termosonda w gnieździe powoduje anulowanie ustawień funkcji zegara.
Wskazówki pozwalające uzyskać najlepsze efekty:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Termosonda nie można używać do potraw płynnych.
Podczas pieczenia Termosonda powinna znajdować się w potrawie, a jej wtyczka w gnieździe.Pieczenie mięsa, drobiu i ryb z wykorzystaniem funkcji Termosonda
- Włączyć piekarnik.
- Włożyć końcówkę Termosonda w środek mięsa lub ryby – jeśli to możliwe, w najgrubszą część.
Upewnić się, że co najmniej 3/4 Termosonda znajduje się w potrawie.
- Włożyć wtyczkę Termosonda do gniazda znajdującego się w przednim obramowaniu piekarnika.
Na wyświetlaczu zacznie migać i pojawi się domyślnie ustawiona temperatura wewnątrz produktu. Przy pierwszym użyciu będzie to 60°C, natomiast przy każdym kolejnym – ostatnio ustawiona wartość.
- Nacisnąć lub , aby ustawić temperaturę wewnątrz produktu.
- Nacisnąć lub zaczekać 5 sekund na automatyczne zapisanie ustawienia.
- Ustawić funkcję pieczenia i temperaturę piekarnika.
Na wyświetlaczu pojawi się aktualna temperatura wewnątrz produktu oraz symbol nagrzewania .
- Włożyć końcówkę Termosonda w środek mięsa lub ryby – jeśli to możliwe, w najgrubszą część.
Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnątrz produktu, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się automatycznie.
Dotknąć dowolnego symbolu, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Wyciągnąć wtyczkę Termosonda z gniazda, a następnie wyjąć potrawę z piekarnika.
Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem.
Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania Termosonda z gniazda i z potrawy.
Pieczenie casserole z wykorzystaniem funkcji Termosonda- Włączyć piekarnik.
- Umieścić połowę składników w naczyniu do zapiekania.
- Umieścić końcówkę Termosonda dokładnie w środkowej części casserole.
Termosonda nie może przemieszczać się podczas pieczenia. Wykorzystać składniki potrawy o stałej konsystencji do unieruchomienia Termosonda i oprzeć sylikonowy uchwyt o krawędź naczynia.
Ważne: Końcówka Termosonda nie powinna dotykać dna naczynia.
- Przykryć Termosonda pozostałymi składnikami potrawy.
- Włożyć wtyczkę Termosonda do gniazda znajdującego się w przednim obramowaniu piekarnika.
Na wyświetlaczu zacznie migać
Zestaw do gotowania na parze
Aby uzyskać najlepsze efekty gotowania warzyw, ryby lub piersi z kurczaka, użyj zestawu do gotowania na parze. com/emea/GUID-D52DB793-A590-40CB-9B34-AB87C018B6AF=1=DEA CTS. svg" alt="Termosonda"/>
Termosonda
Dołączona termosonda pozwoli ci uzyskać doskonałe efekty pieczenia. Użyj jej do pomiaru temperatury wewnątrz potraw. com/emea/GUID-9F49B703-41F1-415E-98F6-B41140A8EADE=1=DEA TR. svg" alt="Prowadnice teleskopowe"/>
Prowadnice teleskopowe
Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.
- Panel sterowania
- Wyświetlacz
- Szuflada na wodę
- Gniazdo Termosonda
- Grzałka
- Oświetlenie
- Wentylator
- Wylot rurki systemu odkamieniania
- Prowadnice blach, wyjmowane
- Poziomy umieszczania potraw
- WŁĄCZONE/WYŁĄCZONE
- Funkcje pieczenia albo Gotowanie wspomagane
- Klawisz powrotu
- Wybór temperatury
- Ulubione
- Klawisz strzałki w górę
- Klawisz strzałki dół
- Czas i Funkcje dodatkowe
- Minutnik
- OK
Termoobieg
Do pieczenia maksymalnie trzech artykułów w tym samym czasie i do suszenia żywności. Ustawiać temperaturę o 20-40°C niższą niż w przypadku funkcji: Górna/dolna grzałka. com/emea/GUID-6E83C375-02A3-41F4-B1A6-ABCAC17DF263=1=DC RingFanBottom3 20pt. svg" alt="Pizza"/>
Pizza
Do pieczenia żywności w jednym położeniu półki dla uzyskania bardziej intensywnego brązowienia i chrupiącej podstawy. com/emea/GUID-5EA24E0E-A48E-4C95-8653-60B8391ABBB1=1=DC TopBottom 191461112 20pt. svg" alt="Górna/dolna grzałka (Górna/dolna grzałka)"/>
Górna/dolna grzałka (Górna/dolna grzałka)
Do pieczenia i opiekania żywności w położeniu półki. com/emea/GUID-58CEDEEA-0C29-4B5A-82FD-21CB16C83E95=1=DC GrillFanBottom2 20pt. svg" alt="Potrawy mrożone"/>
Potrawy mrożone
Do uzyskiwania chrupiących dań gotowych (np. frytek, łódeczek lub sajgonek). com/emea/GUID-4AFF70ED-A964-432C-B36C-B338D12234B9=1=DC Grill1 20pt. svg" alt="Grill"/>
Grill
Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba. com/emea/GUID-0F362DE4-C6D5-418B-B421-8E6677A656AC=1=DC TopGrillFan1 20pt. svg" alt="Turbo grill"/>
Turbo grill
Do opiekania większych kawałków mięsa lub drobiu z kośćmi w jednym położeniu półki. Tę funkcję można także wykorzystywać do przyrządzania zapiekanek i brązowienia żywności. com/emea/GUID-5383CDCE-9ADC-49F3-9A2D-06CACD37E938=2=DC Bottom2 20pt. svg" alt="Grzałka dolna"/>
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast z chrupiącym spodem i konserwowania żywności. com/emea/GUID-2CB0CCCD-3671-4599-94A9-C3D19D5083B8=1=DC RingFan MFB 20pt. svg" alt="Termoobieg wilgotny"/>
Termoobieg wilgotny
Aby oszczędzać energię w trakcie pieczenia potraw. com/emea/GUID-A13297BB-EA75-4887-8748-D5271F1F9AED=1=DC QuarterSteamHeat 20pt. svg" alt="Mała wilgotność"/>
Mała wilgotność
Do pieczenia chleba, opiekania dużych kawałków mięsa lub podgrzewania schłodzonych i zamrożonych potraw. com/emea/GUID-E0CDE1A5-CA72-45E8-8731-A3A2BC341440=1=DC HalfSteamHeat 20pt. svg" alt="Duża wilgotność"/>
Duża wilgotność
Do dań o dużej zawartości wilgoci, custard royale i pasztetów oraz do powolnego pieczenia ryby. com/emea/GUID-8A4A107D-7516-4E75-B4A0-AD3CEEB45E3A=1=DC FullSteam 20pt. svg" alt="Gotowanie na parze"/>
Gotowanie na parze
Do warzyw, ryby, ziemniaków, ryżu, dań z makaronu lub specjalnych przystawek.
- Funkcja podgrzewania:
- Pora dnia
- Wskaźnik podgrzewania
- Temperatura
- Czas trwania lub godzina zakończenia funkcji
Minutnik
Pora dnia
Czas
Godzina zakończenia
Temperatura. com/emea/GUID-ABA5CD04-AD07-4372-9DB7-1DA8B5274742=1=DC Clock 866200513 10pt. svg" alt="Wskazanie czasu"/>
Wskazanie czasu
Obliczanie
Wskaźnik podgrzewania
Szybkie nagrzewanie
Automatyka ważenia
Pieczenie+utrzym.
Jak zacząć?
Aby łatwo uruchomić nowe urządzenie, postępuj z zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Czyszczenie wstępnePrzed pierwszym użyciem
Zanim wzniesiesz się na nowy poziom umiejętności kulinarnych, skorzystaj z naszej pomocy w konfiguracji urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy podłączyć piekarnik do zasilania, wstępnie go wyczyścić i skonfigurować ustawienia.
Rozpocznij korzystanie z piekarnika i akcesoriów od łatwego czyszczenia wstępnego.
Upewnić się, że piekarnik ostygł.
- Wyjąć akcesoria i wyjmowane prowadnice blach.
- Wyczyścić akcesoria i wnętrze piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
Nie myć akcesoriów w zmywarce.
- Wyczyścić przód piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
- Umieścić akcesoria i wyjmowane prowadnice blach z powrotem w piekarniku.Pierwsze podłączenie
Skonfiguruj nowy piekarnik odpowiednio do swoich potrzeb.
Po podłączeniu piekarnika do zasilania lub wystąpieniu przerwy w zasilaniu konieczne jest przeprowadzenie podstawowej konfiguracji.Ustawienia wstępne
Skonfiguruj nowy piekarnik odpowiednio do potrzeb.
Po pierwszym włączeniu piekarnika konieczne jest ustawienie Język, Kontrast wyświetlacza, Jasność wyświetlacza i godziny.
- Dotknąć , aby włączyć piekarnik.
- Wybrać swój preferowany Język. Nacisnąć .
- Wybrać swój preferowany poziom Kontrast wyświetlacza. Nacisnąć .
- Wybrać swój preferowany poziom Jasność wyświetlacza. Nacisnąć .
- Ustawić opcję Aktualna godzina na aktualny czas. Nacisnąć .
- Wybrać swój preferowany Język. Nacisnąć .
Uwaga: Ustawienia można zmienić w dowolnym momencie w menu Ustawienia podstawowe.Ustawianie opcji Twardość wody
Aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia parowego, należy ustawić twardość wody odpowiednio do parametrów wody w kranie.
- Wziąć czterokolorowy pasek dołączony do zestawu do gotowania na parze w piekarniku.
- Zanurzyć wszystkie strefy reagowania paska w wodzie na około 1 sekundę.
Nie umieszczać paska pod bieżącą wodą.
- Wstrząsnąć paskiem, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Odczekać minutę, a następnie sprawdzić twardość wody, korzystając z tabeli.
Kolory stref reagowania będą w dalszym ciągu się zmieniać. Nie sprawdzać twardości wody po upływie więcej niż minuty od wykonania testu.
Pasek testowy Twardość wody 1 2 3 4 Uwaga: Jeśli twardość wody przekracza wartości podane w tabeli twardości wody, należy napełniać szufladę wodą butelkowaną.
- Ustawić twardość wody na wyświetlaczu piekarnika.
- Za pomocą lub wybrać opcję menu Ustawienia podstawowe. Nacisnąć .
- Wybrać Twardość wody. Nacisnąć .
- Ustawić twardość wody. Nacisnąć .Tabela Twardość wody
Tabela zakresów twardości wody (dH) z odpowiadającą im zawartością wapnia oraz jakością wody.
Wkładanie akcesoriówTwardość wody Zawartość wapnia (mmol/l) Zawartość wapnia (mg/l) Klasyfikacja wody Klasa dH 1 0 - 7 0 - 1, 3 0 - 50 Miękka 2 7 - 14 1, 3 - 2, 5 50 - 100 Średnio twarda 3 14 - 21 2, 5 - 3, 8 100 - 150 Twarda 4 ponad 21 ponad 3, 8 ponad 150 Bardzo twarda Przekonaj się, jak łatwo jest umieścić akcesoria w piekarniku.
Ostrzeżenie: Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.Wkładanie rusztu
Prowadnice umożliwiają płynne wsuwanie rusztu.
Wsunąć ruszt między prowadnice blachy na wybranym poziomie piekarnika.
Uwaga: Elementy zwiększające bezpieczeństwo: Niewielkie występy w górnej części rusztu zabezpieczają go przed wypadnięciem. Wysoka krawędź zapobiega zsunięciu się naczyń z rusztu.Wkładanie blachy do pieczenia ciasta lub głębokiej blachy
- Wybrać Twardość wody. Nacisnąć .
Prowadnice pomogą ci płynnie wsunąć blachę do pieczenia lub głęboką blachę.
Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy: Wkładanie rusztu z blachą do pieczenia ciasta lub z głęboką blachą
Czysto i schludnie. Użyj blachy do pieczenia lub głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika.
Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy, a ruszt między prowadnice powyżej. rusztu.Wkładanie rusztu przy użyciu prowadnic teleskopowych
Prawdziwa wygoda. Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.
- Umieścić ruszt na prowadnicach teleskopowych w taki sposób, aby jego nóżki były skierowane w dół.
Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsuwaniu się naczyń.
- Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.Wkładanie głębokiej blachy do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych
- Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
- Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.Wkładanie rusztu z głęboką blachą do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych
Czysto i schludnie. Użyj głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika. Umieść ją wraz z rusztem na prowadnicach teleskopowych, które ułatwiają wkładanie akcesoriów.
- Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
- Umieścić ruszt na głębokiej blasze do pieczenia, tak aby nóżki rusztu były skierowane w dół.
- Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
Codzienna eksploatacja
Jaką potrawę chcesz dziś przyrządzić? Znajdź informacje, jak to zrobić.Nawigować po menu.
Użyj menu, aby korzystać ze wszystkich funkcji piekarnika.
- Włączyć piekarnik.
- Nacisnąć przycisk lub , aby wybrać tę opcję menu.
- Nacisnąć OK, aby przejść do podmenu lub zaakceptować ustawienie.
Ważne: Aby w dowolnej chwili powrócić do menu głównego, należy użyć .Lista Ustawienia podstawowe
Dostosuj ustawienia piekarnika, aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia. Ustawienia mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.
Symbol / Pozycja menu
Opis
Ustaw aktualną godzinę
Ustawia aktualną godzinę.Wskazanie czasu Pokazuje aktualną godzinę na wyświetlaczu po dezaktywacji piekarnika. Szybkie nagrzewanie
Skraca czas nagrzewania. Ustaw + start
Do ustawiania funkcji i aktywowania jej później za naciśnięciem dowolnego symbolu. Pieczenie+utrzym. temp.
Utrzymuje ciepłotę przygotowanej żywności przez 30 minut od zakończenia procedury pieczenia. Wydłużenie czasu Umożliwia wydłużenie czasu pieczenia po zakończeniu procedury pieczenia.Kontrast wyświetlacza Reguluje kontrast wyświetlacza.Jasność wyświetlacza Reguluje jasność wyświetlacza.Język Ustawia język piekarnika.Głośność sygnału Reguluje głośność dźwięków klawiszy i sygnałów.Dźwięki przycisków Włącza i wyłącza dźwięk pól dotykowych.
Nie jest możliwe wyłączenie dźwięku przycisku WŁĄCZONE/WYŁĄCZONE.Alarm/sygnał błędu
Włącza i wyłącza dźwięki alarmów. Twardość wody
Ustawia twardość wody. Przypominanie o czyszcz.
Przypomina, kiedy należy wyczyścić piekarnik.Tryb DEMO Włącza i wyłącza tryb demo. Kod aktywacji / dezaktywacji: 2468.Serwis Pokazuje wersję oprogramowania i konfigurację.Ustawienia fabryczne Przywraca ustawienia fabryczne.Ustawić Funkcję podgrzewania. Twój piekarnik może pomóc ci na wiele sposobów. Znajdź najbardziej pomocną funkcję i skorzystaj z niej.
- Włączyć piekarnik.
- Nacisnąć .
- Wybrać menu Funkcje podgrzewania.
- Wybrać jakąś funkcję podgrzewania. Nacisnąć .
- Ustawić temperaturę. Nacisnąć .
Na wyświetlaczu pokaże się pasek wskaźnika podgrzewania, kiedy temperatura będzie rosnąć.Wybrać czas pieczenia.
Piekarnik wyręczy cię w kontrolowaniu czasu pieczenia.
Można ustawić: - czas pieczenia z funkcją Czas (maksymalnie 23 godziny 59 minut),
- godzina zakończenia funkcji podgrzewania z funkcją Koniec (maksymalne wyprzedzenie: 23 godz. 59 min);
piekarnik wyłączy się automatycznie po zakończeniu funkcji Koniec;
można używać obu funkcji równocześnie do automatycznego włączania i wyłączania piekarnika o zadanej godzinie;
Funkcje Czas i Koniec nie działają podczas korzystania z funkcji Termosonda.
Ważne: Kiedy korzysta się z Czas i Koniec, piekarnik wyłącza elementy grzewcze po 90% ustawionego czasu. Piekarnik wykorzystuje ciepło resztkowe do kontynuacji procesu pieczenia aż do upłynięcia czasu.
- Ustawić funkcję podgrzewania.
- Kilkakrotnie naciskać , aby wybrać funkcję Czas lub funkcję Koniec.
- Nacisnąć lub , aby ustawić czas. Nacisnąć .
Uwaga: Aby zresetować czas, nacisnąć równocześnie i .
- Opcjonalnie: aby używać równocześnie Czas i Koniec, należy powtórzyć kroki 2 i 3.
- Kilkakrotnie naciskać , aby wybrać funkcję Czas lub funkcję Koniec.
Rozpoczyna się funkcja ogrzewania. Odliczanie czasu rozpoczyna się po 5 sekundach. Po upływie czasu: Używanie funkcji Wydłużenie czasu- rozlega się sygnał dźwiękowy.
- Na wyświetlaczu pokazuje się jakiś komunikat.
- Jeśli funkcja Koniec jest aktywna, piekarnik się wyłącza.
Ważne: Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał.
Potrawa nie jest jeszcze gotowa? W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
Funkcja Wydłużenie czasu utrzymuje działającą funkcję podgrzewania po zakończeniu Czas. Wydłużenie czasu nie może być używane razem z Termosonda.
- Po zakończeniu czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy, Nacisnąć dowolny symbol.
Na wyświetlaczu pokazuje się jakiś komunikat.
- Nacisnąć:
- Ustawić godzinę. Nacisnąć .Utrzymuj ciepłotę żywności dzięki funkcji Pieczenie+utrzym.
Utrzymuj temperaturę gotowej potrawy (80°C) przez 30 minut po zakończeniu procesu pieczenia.
Możesz włączyć lub wyłączyć funkcję Pieczenie+utrzym. w menu Ustawienia podstawowe. Ta funkcja pozostaje włączona, jeśli użytkownik zmieni wybraną funkcję ogrzewania.
Ostrzeżenie: Funkcja Pieczenie+utrzym. działa tylko wtedy, kiedy ustawiona temperatura przekracza 80°C.
- Włączyć piekarnik.
- Wybrać jakąś funkcję podgrzewania.
- Ustawić temperaturę na więcej niż 80°C.
- Kilkakrotnie naciskać , aż na wyświetlaczu pokaże się Pieczenie+utrzym. .
- Nacisnąć.
- Wybrać jakąś funkcję podgrzewania.
Temperatura piekarnika utrzymuje się na 80°C przez 30 minut po zakończeniu wybranej funkcji podgrzewania. Po zakończeniu tej funkcji rozlega się sygnał dźwiękowy.Użyć funkcji Ustaw + start Zaplanuj swój dzień. Ustaw funkcję pieczenia i włącz ją później, naciskając dowolny symbol.
Możesz włączyć lub wyłączyć funkcję Ustaw + start w menu Ustawienia podstawowe.
- Włączyć piekarnik.
- Ustaw funkcję podgrzewania.
- Naciskaj , aż na wyświetlaczu pokaże się Czas.
- Ustawić godzinę.
- Naciskaj , aż na wyświetlaczu pokaże się Ustaw + start.
- Nacisnąć , aby potwierdzić.
Ustaw + start jest ustawiona.
- Nacisnąć dowolny symbol (za wyjątkiem ), aby rozpocząć wstępne ustawianie funkcji ogrzewania.
Ważne: Blokada panelu jest włączona, kiedy funkcja ogrzewania jest aktywna.
- Ustaw funkcję podgrzewania.
Po zakończeniu funkcji ogrzewania rozlega się sygnał dźwiękowy.Ustawić odliczanie z Minutnik Pozwól, aby piekarnik odliczał czas.
Maksymalne czas odliczania wynosi 2 godz. 30 min. Odliczanie nie ma wpływu na używanie piekarnika.
- Nacisnąć na panelu sterowania.
- Użyć lub do ustawienia minut. Nacisnąć .
Odliczanie rozpoczyna się po 5 sekundach.Rozpocząć Gotowanie wspomagane - Nacisnąć:
Pozwól, aby piekarnik pomógł ci przyrządzać doskonałe potrawy.
Gotowanie wspomagane zapewnia wstępne ustawienia czasu i temperatury do różnych potraw. Te ustawienia stanowią wytyczne do uzyskiwania lepszych wyników, a użytkownik może je ustawiać zgodnie z własnymi preferencjami. Optymalny czas i temperatura zależą od przepisu oraz jakości i ilości użytych składników. - Włączyć piekarnik.
- Nacisnąć .
- Wybrać Gotowanie wspomagane.
- Wybrać kategorię żywności. Nacisnąć .
- Wybrać potrawę z listy.Gotowanie na parzeKorzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.
Korzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.
Gotowanie na parze wymaga obecności wody w szufladzie na wodę. Pełna szuflada wody wystarcza na około 50 minut. Gdy konieczne jest ponowne napełnienie szuflady, rozlega się sygnał dźwiękowy.
Ostrzeżenie: Zagrożenie pożarem.
Nie wlewać do szuflady na wodę łatwopalnych cieczy ani cieczy zawierających alkohol.
UWAGA: Zagrożenie uszkodzeniem piekarnika.
Używać tylko zimnej wody z kranu. Nie używać wody filtrowanej (demineralizowanej) ani destylowanej. Nie używać innych cieczy.
- Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę, aby ją otworzyć.
- Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
UWAGA: Nie przekraczać maksymalnej pojemności szuflady na wodę. Grozi to wyciekiem wody, jej rozlaniem i uszkodzeniem mebli.
O całkowitym napełnieniu szuflady na wodę informuje sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu.
- Wsunąć szufladę na wodę do pierwotnego położenia.
- Włączyć piekarnik.
- Ustawić funkcję pieczenia parowego i temperaturę.
- Opcjonalnie: ustawić czas pieczenia, korzystając z funkcji Czas lub Koniec.
- Zaczekać do czasu zakończenia pieczenia parowego.
Po około dwóch minutach pojawi się para, a gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Kolejny sygnał dźwiękowy zostanie wyemitowany po upływie ustawionego czasu pieczenia.
UWAGA: Zagrożenie poparzeniem.
Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.
- Wyłączyć piekarnik.
Jeśli użyto funkcji Koniec, piekarnik wyłączy się samoczynnie.
- Po zakończeniu pieczenia parowego opróżnić szufladę na wodę.
Zapoznać się z informacjami dotyczącymi opróżniania szuflady na wodę.
Zachować ostrożność podczas opróżniania szuflady na wodę. Piekarnik może być gorący.
- Po ostygnięciu piekarnika wytrzeć dno komory, aby usunąć skroploną parę wodną.
- Pozostawić w pełni otwarte drzwi piekarnika, aby umożliwić jego wyschnięcie.
Można przyspieszyć schnięcie piekarnika. Zamknąć drzwi urządzenia, wybrać Funkcje pieczenia > Termoobieg i nagrzać piekarnik do temperatury 150°C na około 15 minut.Gotowanie z wykorzystaniem funkcji Gotowanie na parze
Przyrządzaj wszystkie rodzaje potraw – świeże lub mrożone. Używaj tej funkcji do gotowania, podgrzewania, rozmrażania lub blanszowania warzyw, mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kaszy manny i jajek.
Można jednocześnie gotować potrawy o podobnym czasie gotowania. Użyć maksymalnej wymaganej ilości wody. - Użyć drugiego poziomu piekarnika.
- W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić temperaturę 99°C (jeśli nie wskazano inaczej).
UWAGA: Upewnić się, że szuflada na wodę nie jest pusta.
Ostrzeżenie: Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.Łączenie działania funkcji Turbo grill i Gotowanie na parze
Przyrządzaj jednocześnie mięso, warzywa i dodatki.
- Włączyć piekarnik.
- Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Turbo grill i ustawić odpowiedni czas i temperaturę do pieczenia mięsa.
- Umieścić w piekarniku przygotowane warzywa i dodatki.
- Schłodzić piekarnik do temperatury około 90°C.
Uchylić na pierwsze 15 minut drzwi piekarnika do pierwszego położenia otwarcia.
- Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze i ustawić odpowiedni czas i temperaturę.
- Gotować razem wszystkie potrawy, aż będą gotowe.Sterylizacja naczyń z wykorzystaniem funkcji Gotowanie na parze
Poznaj jeszcze ciekawsze funkcje piekarnika. Funkcje mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.Szybkie nagrzewanie piekarnikaSposób na łatwą sterylizację. Wykorzystaj piekarnik do sterylizacji butelek do karmienia dziecka lub innych naczyń.
- Umieścić czyste naczynia do góry dnem, na środku rusztu, na pierwszym poziomie piekarnika.
- Napełnić szufladę na wodę zimną wodą z kranu do maksymalnego poziomu.
Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.- W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić czas na 40 minut.Użycie funkcji TermosondaTermosonda pomaga w bardzo precyzyjnym pieczeniu potraw.
Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy. Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę, piekarnik wyłącza się.
UWAGA: Należy używać Termosonda dostarczonej wraz z urządzeniem oraz oryginalnych części zamiennych.
Korzystanie z Termosonda wymaga ustawienia dwóch wartości temperatury:
- temperatury piekarnika (co najmniej 120°C);
- temperatury wewnątrz produktu.
Piekarnik obliczy przybliżony czas zakończenia pieczenia. Zależy on od wielkości potrawy, ustawionej funkcji pieczenia oraz ustawionej temperatury.
Wskazówki pozwalające uzyskać najlepsze efekty:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Termosonda nie można używać do potraw płynnych.
Podczas pieczenia Termosonda powinna znajdować się w potrawie, a jej wtyczka w gnieździe.Pieczenie mięsa, drobiu i ryb z wykorzystaniem funkcji Termosonda
- Włączyć piekarnik.
- Wprowadzić wierzchołek Termosonda do środka mięsa lub ryby w najgrubszej części (jeśli jest to możliwe).
Upewnić się, że co najmniej 3/4 Termosonda znajduje się w potrawie.
- Podłączyć wtyczkę Termosonda do gniazda w przedniej ramie piekarnika.
Na wyświetlaczu pokaże się symbol Termosonda.
- Aby ustawić temperaturę wnętrza żywności, naciskać lub przez mniej niż 5 sekund.
Temperaturę wnętrza żywności można zmienić w dowolnej chwili.
- Ustawić funkcję ogrzewania oraz, jeśli jest to potrzebne, temperaturę piekarnika.
- Wprowadzić wierzchołek Termosonda do środka mięsa lub ryby w najgrubszej części (jeśli jest to możliwe).
Kiedy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnętrzną, rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a piekarnik wyłączy się automatycznie. Dotknąć dowolnego symbolu, aby wyciszyć ten sygnał.
Odłączyć wtyczkę Termosonda od gniazda przed wyjęciem potrawy z piekarnika.
Ostrzeżenie: Ryzyko poparzeń.
Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Zachować ostrożność podczas odłączania Termosonda i wyjmowania jej z żywności.
Pieczenie casserole z wykorzystaniem funkcji Termosonda- Włączyć piekarnik.
- Umieścić połowę składników w naczyniu do zapiekania.
- Umieścić końcówkę Termosonda dokładnie w środkowej części casserole.
Termosonda nie może przemieszczać się podczas pieczenia. Wykorzystać składniki potrawy o stałej konsystencji do unieruchomienia Termosonda i oprzeć sylikonowy uchwyt o krawędź naczynia.
Ważne: Końcówka Termosonda nie powinna dotykać dna naczynia.
- Przykryć Termosonda pozostałymi składnikami potrawy.
- Włożyć wtyczkę Termosonda do gniazda znajdującego się w przednim obramowaniu piekarnika.
Na wyświetlaczu pojawi się symbol Termosonda.
- Aby ustawić temperaturę wewnątrz potrawy, należy nacisnąć lub w czasie krótszym niż 5 sekund.
Temperaturę wewnątrz potrawy można zmienić w dowolnej chwili.
- Ustawić funkcję pieczenia i w razie potrzeby temperaturę piekarnika.
- Umieścić połowę składników w naczyniu do zapiekania.
Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnątrz produktu, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się automatycznie. Dotknąć dowolnego symbolu, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Wyciągnąć wtyczkę Termosonda z gniazda, a następnie wyjąć potrawę z piekarnika.
Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem.
Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania Termosonda z gniazda i z potrawy.Dodatkowe funkcje
- Napełnić szufladę na wodę zimną wodą z kranu do maksymalnego poziomu.
Masz mało czasu? Funkcja Szybkie nagrzewanie sprawi, że piekarnik szybciej osiągnie ustawioną temperaturę.
Uwaga: Gdy włączona jest funkcja Szybkie nagrzewanie, nie należy wkładać potraw do piekarnika.
Przytrzymać przez 3 sekundy.
Zacznie migać wskaźnik nagrzewania.
Włączy się funkcja Szybkie nagrzewanie.Wskaźnik nagrzewania Dowiedz się, kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę.
Po włączeniu funkcji pieczenia na wyświetlaczu pojawia się pasek. Pasek pokazuje wzrost temperatury piekarnika.
Po osiągnięciu przez piekarnik ustawionej temperatury rozlega się trzykrotnie sygnał dźwiękowy, pasek zaczyna migać, a następnie znika.Wykorzystaj ciepło resztkowe
Ciepło resztkowe można wykorzystać do podgrzewania potraw, utrzymywania temperatury potraw lub do podgrzewania talerzy.
Po wyłączeniu piekarnika wyświetlacz wskazuje bieżącą temperaturę tak długo, jak długo zostaje zachowane jakiekolwiek ciepło.Użyć tego programu Automatyczne przepisy.
Piekarnik ma zapisany w pamięci zestaw automatycznych przepisów. Wybierz potrawę, którą chcesz przyrządzić, a następnie postępuj zgodnie ze wskazówkami na wyświetlaczu.
Przepisy w programach automatycznych są ustalone i nie można ich zmienić. Uwaga: Przepisy dla programów automatycznych w naszej witrynie. Aby znaleźć odpowiednią Książkę kucharską, sprawdzić numer PNC swojego piekarnika. Jest on umieszczony na tabliczce znamionowej na przedniej ramie komory piekarnika.
- Włączyć piekarnik.
- Wybrać Przepisy w menu głównym. Nacisnąć .
- Wybrać kategorię i potrawę. Nacisnąć .
- Wybrać przepis. Nacisnąć .UlubioneProgram Ulubione umożliwi ci szybki dostęp do preferowanych ustawień.Zapisać ulubiony program.
Oszczędzaj czas, przyrządzając ulubione potrawy – zapisz potrzebne ustawienia jako ulubiony program.
Aby zapewnić sobie szybszy dostęp, zapisać takie ustawienia jak czas trwania, temperatura lub funkcja ogrzewania. Można zapisać maksymalnie 20 programów. Programy są dostępne w menu Ulubione. - Włączyć piekarnik.
- Ustawić funkcję ogrzewania lub program automatyczny.
- Kilkukrotnie naciskać , aż na wyświetlaczu pojawi się ZAPISZ.
Na wyświetlaczu pokazuje się pierwsza wolna pozycja w pamięci.
- Wybierz pozycję pamięci:
Pierwsza litera nazwy programu miga.
- Nacisnąć lub , aby zmienić tę literę.
- Nacisnąć , aby potwierdzić.
Miga następna litera.
- Powtarzać kroki 6 i 7 aż do ukończenia nazwy programu.
- Nacisnąć i przytrzymać , aby zapisać ten program.
Nazwę programu można zmienić w menu Edycja nazwy programu.Używanie programu Ulubione.
Użyj zapisanego ulubionego programu, aby zaoszczędzić czas podczas pieczenia.
- Włączyć piekarnik.
- Wybrać menu Ulubione na wyświetlaczu. Nacisnąć .
- Wybrać nazwę swojego ulubionego programu. Nacisnąć .Używanie Blokada uruchomieniaUżyć Blokada panelu
Włączona Blokada panelu uniemożliwia przypadkową zmianę wybranej funkcji.
Uwaga: Można ją włączyć tylko wtedy, kiedy piekarnik działa.
- Włączyć Blokadę Funkcji:
- Włączyć piekarnik.
- Wybrać funkcję ogrzewania lub ustawienie.
- Kilkukrotnie naciskać , aż na wyświetlaczu pojawi się Blokada panelu.
- Nacisnąć , aby potwierdzić.
- Wyłączyć Blokada panelu:
- Nacisnąć .
- Ponownie nacisnąć .
- Nacisnąć , aby potwierdzić.
Blokada Funkcji wyłącza się także wyłączasz piekarnik.Korzystanie z funkcji samoczynnego wyłączenia
Twój piekarnik wyłączy się automatycznie po pewnym czasie bezczynności.
Z powodów bezpieczeństwa piekarnik wyłącza się samoczynnie po upływie pewnego czasu, jeśli włączona jest funkcja pieczenia i użytkownik nie zmieni żadnych ustawień.
Uwaga: Funkcja samoczynnego wyłączenia nie działa z następującymi funkcjami: Oświetlenie piekarnika, Termosonda, Czas lub Koniec.Czas do samoczynnego wyłączenia
Czas do samoczynnego wyłączenia zależnie od temperatury.
Temperatura (°C) Czas wyłączenia (godz. ) 30 - 115 12, 5 120 - 195 8, 5 200 - 230 5, 5Wentylator chłodzący Podczas pracy piekarnika wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymywać powierzchnie piekarnika w niskiej temperaturze.
Jeśli wyłączysz piekarnik, wentylator chłodzący pracuje aż do schłodzenia piekarnika.Oszczędność energii
Oszczędzaj bez wysiłku energię podczas codziennego gotowania.
Funkcje piekarnika, które pomagają oszczędzać energię:
- Wentylator piekarnika
- Jeśli to możliwe, w celu oszczędzania energii należy korzystać z funkcji pieczenia konwekcyjnego.
- Termoobieg wilgotny
- Funkcję tę stworzono z myślą o oszczędności energii. Oświetlenie automatycznie wyłącza się po 30 sekundach. Oświetlenie można ponownie włączyć, ale wpłynie to niekorzystnie na oszczędność energii.
- Pieczenie z wyłączonym oświetleniem
- Oświetlenie można wyłączyć podczas pieczenia. Oświetlenie należy włączać tylko wtedy, gdy jest potrzebne.
- Wykorzystanie ciepła resztkowego
- Jeśli czas pieczenia ustawiono, korzystając z funkcji Czas lub funkcji Koniec i przekracza on 30 minut, w przypadku niektórych funkcji piekarnika grzałki wyłączą się wcześniej. Wentylator i oświetlenie będą nadal działać.
Jeśli czas pieczenia przekracza 30 minut, ale nie użyto funkcji Czas ani funkcji Koniec, należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do minimum na ostatnie 3-10 minut pieczenia (zależnie od czasu pieczenia).
Po wyłączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się informacja o cieple resztkowym. Ciepło resztkowe można wykorzystać do podgrzewania potraw, rozmrażania żywności, utrzymania temperatury potraw lub podgrzewania talerzy.
Ogólne wskazówki dotyczące oszczędzania energii:
- Podczas działania piekarnika sprawdzić, czy jego drzwi są prawidłowo zamknięte.
- Nie otwierać zbyt często drzwi podczas pieczenia.
- Dbać, aby uszczelka drzwi była czysta i umieszczona prawidłowo na swoim miejscu.
- Użycie metalowych naczyń pozwala oszczędzać energię.
- Jeśli to możliwe, nie należy wstępnie nagrzewać piekarnika przed umieszczeniem w nim potrawy.
- Przygotowując kolejno kilka potraw, należy skrócić do minimum przerwy między ich pieczeniem.
Konserwacja i czyszczenie
Dowiedz się, kiedy i jak czyścić swoje urządzenie. Czyste i zadbane urządzenie zapewnia większe bezpieczeństwo i lepsze efekty pieczenia.Czyszczenie piekarnika
Dowiedz się, kiedy i jak czyścić piekarnik.
Ważne: Nie należy używać do czyszczenia piekarnika myjki parowej.
Kiedy czyścić piekarnik
Po każdym użyciu:
- Wyczyścić piekarnik ręcznie lub użyć funkcji Czyszczenie parowe.
Ważne: Nagromadzenie się tłuszczu lub resztek potraw może spowodować pożar. Zagrożenie jest szczególnie duże w przypadku blachy do grillowania.
- Wyczyścić użyte akcesoria.
Po każdym użyciu funkcji parowej:
- Wytrzeć komorę piekarnika, aby osuszyć ją z wilgoci.
- Opróżnić szufladę na wodę.
Po wielokrotnym użyciu funkcji parowej:
- Przepłukać system wytwarzania pary.
Gdy wyświetli się przypomnienie:
- Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe plus.
- Odkamienić system wytwarzania pary.
W razie potrzeby:
- Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe lub Czyszczenie parowe plus.
Ważne: Jeśli wyłączono funkcję przypominania o czyszczeniu, należy pamiętać o regularnym czyszczeniu piekarnika.
- Wytrzeć komorę piekarnika, aby osuszyć ją z wilgoci.
- Wyczyścić przednią powierzchnię piekarnika.
- Wyczyścić wewnętrzną szybę w drzwiach.
- Wymienić żarówkę.
- Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe lub Czyszczenie parowe plus.
- Przepłukać system wytwarzania pary.
Ręczne czyszczenie piekarnika
Uwaga: Nie należy stosować ściernych środków czyszczących ani ostrych metalowych skrobaków. Mogą one spowodować zarysowanie szyby w drzwiach i pęknięcie szkła.
- Przed przystąpieniem do czyszczenia należy upewnić się, że piekarnik jest chłodny. W przeciwnym razie może dojść do pęknięcia szyby w drzwiach.
- Wyczyścić komorę piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem neutralnego środka czyszczącego. Nie używać żadnych produktów ściernych, myjek do szorowania, rozpuszczalników ani metalowych przedmiotów.
- Do czyszczenia powierzchni metalowych należy stosować łagodny środek czyszczący.
- Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usuwać za pomocą specjalnego środka do czyszczenia piekarników.
- Wyczyścić przód piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
- Nie używać detergentów do czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).
Czyszczenie akcesoriów
- Czyścić akcesoria miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem środka czyszczącego. Nie myć akcesoriów w zmywarce.
- Akcesoriów nieprzywierających nie wolno czyścić agresywnymi środkami czyszczącymi, ostrymi przedmiotami ani myć w zmywarce. Mogłyby one uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
- Nie myć prowadnic teleskopowych w zmywarce ani nie smarować ich.Zalecane środki czyszczące
Aby zapewnić dobre efekty czyszczenia i świeżość piekarnika, używaj zalecanych środków czyszczących.
Nasze produkty można kupić w sklepie internetowym Electrolux oraz w najlepszych sklepach detalicznych.
UWAGA: Nie stosować szorstkich gąbek ani silnie działających detergentów. Mogłoby to spowodować uszkodzenie części emaliowanych lub ze stali nierdzewnej.Przypominanie o czyszcz.
Gdy na wyświetlaczu pojawia się przypomnienie o czyszczeniu, należy wyczyścić piekarnik.
Gdy pojawi się przypomnienie o czyszczeniu, należy użyć funkcji Czyszczenie parowe plus, aby wyczyścić piekarnik.
Funkcję przypominania o czyszczeniu można włączyć lub wyłączyć w menu Ustawienia podstawowe > Przypominanie o czyszcz. .Czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem funkcji Czyszczenie parowe
Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie czyścić piekarnik.
Użyć funkcji Czyszczenie parowe do czyszczenia urządzenia, które jest lekko zabrudzone i nie było przypalone kilka razy. Czas trwania tej funkcji wynosi około 30 minut. Piekarnik musi wysychać przez maksymalnie godzinę po zakończeniu tej funkcji.
Kiedy funkcja czyszczenia parą jest aktywna, lampka w piekarniku jest zgaszona.
Ważne: Przed rozpoczęciem procedury czyszczenia należy się upewnić, że piekarnik jest zimny.
- Wyjąć akcesoria i wspornik półki, aby umyć ściany boczne.
- Usunąć możliwie najwięcej zabrudzeń ręcznie.
- Wlać zimną wodę do pojemnika na wodę do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
Sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu wskazuje, kiedy pojemnik z wodą jest pełny.
- Wybrać menu Czyszczenie > Czyszczenie parowe włączyć tę funkcję.
- Po zakończeniu funkcji rozlega się sygnał dźwiękowy. Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał.
- Po procesie czyszczenia wytrzeć komorę piekarnika gąbką o nieściernej powierzchni. Można użyć ciepłej wody.
- Pozostawić piekarnik z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wyschnięcia.
Schnięcie piekarnika trwa około godziny.
Uwaga: Można przyspieszyć schnięcie. Zamknąć drzwiczki i rozgrzać piekarnik, używając opcji Funkcje pieczenia > Termoobieg w temperaturze 150°C przez około 15 minut.
Ważne: Aby uzyskać maksymalny efekt czyszczenia parą, należy ręcznie oczyścić piekarnik natychmiast po zakończeniu funkcji czyszczenia parą.Czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem funkcji Czyszczenie parowe plus
Użyć funkcji Czyszczenie parowe plus do czyszczenia uporczywych zabrudzeń przy użyciu środka do czyszczenia piekarników. Czas trwania tej funkcji wynosi około 75 minut. Piekarnik musi wysychać przez maksymalnie godzinę po zakończeniu tej funkcji.
- Wyjąć akcesoria i wspornik półki, aby umyć ściany boczne.
- Usunąć możliwie najwięcej zabrudzeń ręcznie.
- Wlać zimną wodę do pojemnika na wodę do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
- Równomiernie rozpylić odpowiedni detergent w komorze piekarnika na częściach stalowych i emaliowanych.
- Wybrać Czyszczenie > Czyszczenie parowe plus i włączyć tę funkcję.
Pierwsza część tej funkcji kończy się po około 50 minutach.
- Nacisnąć .
- Postępować zgodnie z instrukcjami ekranowymi.
- Wytrzeć komorę piekarnika gąbką o nieściernej powierzchni. Użyć ciepłej wody lub detergentów odpowiednich do piekarnika.
- Nacisnąć .
Uruchamia się ostatnia część funkcji. Czas trwania tego kroku wynosi około 25 minut.
- Wytrzeć komorę piekarnika gąbką o nieściernej powierzchni. Użyć ciepłej wody.
- Pozostawić piekarnik z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wyschnięcia.
Uwaga: Można przyspieszyć schnięcie. Zamknąć drzwiczki i rozgrzać piekarnik, używając opcji Funkcje pieczenia > Termoobieg w temperaturze 150°C przez około 15 minut.
Ważne: Aby uzyskać maksymalny efekt czyszczenia parą, należy ręcznie oczyścić piekarnik natychmiast po zakończeniu funkcji czyszczenia parą. Uporczywe zabrudzenia są łatwiejsze do usunięcia.Demontaż i montaż prowadnic blach
Wymontuj prowadnice blach, aby łatwo wyczyścić wnętrze piekarnika.
Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy upewnić się, że piekarnik jest chłodny.
- Pociągnąć prowadnice w górę i zdjąć z przedniego zaczepu.
- Odciągnąć przednią część prowadnic blach od bocznej ścianki.
- Wysunąć prowadnice z tylnego zaczepu.
- Aby zamontować prowadnice blach, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.Demontaż i montaż szyb drzwi
Wymontuj drzwi w celu wyczyszczenia wewnętrznych szyb lub wykonania czynności serwisowych.
Drzwi i wewnętrzne szyby można wymontować w celu ich wyczyszczenia. Liczba szyb różni się w zależności od modelu urządzenia.
Ostrzeżenie: Drzwi są ciężkie.
- Całkowicie otworzyć drzwi.
- Docisnąć do oporu dźwignie zaciskowe (A) na obu zawiasach drzwi.
- Zamknąć drzwi piekarnika do pierwszego położenia otwarcia (kąt około 70°).
- Chwycić drzwi rękoma po obu stronach i odciągnąć je pod kątem do góry od piekarnika.
- Umieścić drzwi zewnętrzną stroną w dół na miękkim i stabilnym podłożu.
- Nacisnąć po obu stronach listwy drzwi (B), aby zwolnić zatrzaski, i delikatnie ściągnąć listwę z drzwi.
- Wyjąć po kolei szyby: chwytając każdą z nich za górną krawędź, wyciągnąć ją w górę z prowadnicy.
- Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Ostrożnie wytrzeć szybę do sucha.
- Aby zamontować drzwi, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności. Zamontować najpierw mniejszą, a następnie większą szybę.
Ostrzeżenie: Zagrożenie nadmiernym nagrzewaniem. Wkładając szyby, należy upewnić się, że znajdują się one w prawidłowym położeniu – w przeciwnym razie może dojść do nadmiernego nagrzewania się powierzchni drzwi piekarnika.Wymiana żarówki górnego oświetlenia
Jeśli światło w piekarniku przygasa, sprawdź żarówkę górnego oświetlenia i w razie potrzeby ją wymień.
Ostrzeżenie:
- Zagrożenie porażeniem prądem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy wyłączyć piekarnik.
- Żarówka może być gorąca.
- Wyłączyć piekarnik.
- Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
- Odłączyć piekarnik od głównego źródła zasilania.
- Umieścić ściereczkę na dnie komory.
- Obrócić szklany klosz oświetlenia, aby go zdjąć.
- Zdjąć metalowy pierścień, a następnie wyczyścić szklany klosz.
- Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do piekarnika i odporną na działanie wysokiej temperatury (do 300°C).
- Zamocować metalowy pierścień do szklanego klosza.
- Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
- Wyłączyć piekarnik.
- Wysunąć prowadnice z tylnego zaczepu.
- Usunąć możliwie najwięcej zabrudzeń ręcznie.
- Usunąć możliwie najwięcej zabrudzeń ręcznie.
- Wyjąć akcesoria i wspornik półki, aby umyć ściany boczne.
- Wyczyścić piekarnik ręcznie lub użyć funkcji Czyszczenie parowe.
- Ponownie nacisnąć .
- Wybrać funkcję ogrzewania lub ustawienie.
- Włączyć piekarnik.
- Wybrać menu Ulubione na wyświetlaczu. Nacisnąć .
- Ustawić funkcję ogrzewania lub program automatyczny.
- Wybrać Przepisy w menu głównym. Nacisnąć .
- Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Turbo grill i ustawić odpowiedni czas i temperaturę do pieczenia mięsa.
- W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić temperaturę 99°C (jeśli nie wskazano inaczej).
- Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
- Nacisnąć .
- Nacisnąć .
- Nacisnąć przycisk lub , aby wybrać tę opcję menu.
- Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
- Zanurzyć wszystkie strefy reagowania paska w wodzie na około 1 sekundę.
- Wyczyścić akcesoria i wnętrze piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
- Umieścić połowę składników w naczyniu do zapiekania.
- Napełnić szufladę na wodę zimną wodą z kranu do maksymalnego poziomu.
- Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Turbo grill i ustawić odpowiedni czas i temperaturę do pieczenia mięsa.
- W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić temperaturę 99°C (jeśli nie wskazano inaczej).
- Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
- Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję pieczenia.
- Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.